OM RÄDSLAN FÖR ATT TALA INFÖR PUBLIK

”Jag söker bara jobb där det inte krävs att jag talar inför publik.”

Det här sade en kvinna från England på konferensen jag var på i Grenoble förra veckan. Jag blev så ledsen för jag hade under ett par dagar lärt känna henne lite och sett vilken enorm kapacitet hon har. Och det är inte första gången jag hör liknande kommentarer. Tyvärr.

Sedan ett par år tillbaka håller jag kurser i retorik. Mitt mål är att försöka lära ut knep och tips för att så många som möjligt ska kunna göra ännu bättre ifrån sig. Känna sig bekväma. Våga ta plats – på scenen, inför en grupp, på ett möte eller som ledare/chef.

För jag känner på mig att det finns en stor efterfrågan på det här. Att bli bekväm med sina olika roller som kommunikatör. Att inte låta sig hindras av osäkerhet eller ovana. Då jag började hålla kurser i retorik tänkte jag mest på de praktiska tips och råd den klassiska retoriken ger, men jag har märkt att det viktigaste för många är att bli bekväm i sin roll som kommunikatör, oberoende av om det gäller att tala inför publik eller kommunicera i någon annan form. Det var också en av orsakerna till att jag startade den här bloggen, att bli bekväm med att skriva texter offentligt och tycka att det blir tillräckligt bra. Och det övar jag mig på fortfarande.

Men för att gå tillbaka till det jag egentligen skulle skriva om, att tala inför publik. Nästan varje gång jag deltar i något seminarium märker jag att det finns ett behov av större kunskaper i retorik. Jag ser personer som med små justeringar kunde bli så mycket mera övertygande (och till och med en del som kunde undvika att få publiken emot sig eller att ifrågasätta dem/deras kompetens). Och jag ser många som med lite övning kunde känna sig så mycket säkrare inför publik. Retoriken handlar ju inte alls bara om konsten att tala inför publik, även om det är vad många tror och också frågar efter. Men det är ofta det som upplevs som allra svårast.

Och jag tycker att det är så hemskt om det faktiskt finns en massa superbegåvade personer där ute som håller sig tillbaka för att de är rädda för att tala inför publik. Som kanske väljer bort sitt drömjobb för att det krävs att tala inför publik.

Så nu funderar jag på att sätta ihop en kurs om att komma över sin rädsla för att tala inför publik. Det vill säga en kurs som tar ett steg tillbaka, som varsamt hjälper deltagarna att komma över sin rädsla och våga tro på sig själva. Som inte går in på alla detaljer i hur man blir en bra talare, utan fokuserar på att hjälpa deltagarna att komma över tröskeln att våga tala inför publik. Som ger dem möjlighet att öva i en trygg omgivning.

Vad tror ni? Finns det ett behov av en sådan kurs här i Svenskfinland?

Inlägget publicerades först i min tidigare blogg 2.10.2018.

Dela det här inlägget